Tipuri de vinuri apreciate pe care trebuie să le încerci

Estimated read time 4 min read

Cu toate că există nenumărate soiuri de struguri, dintre acestea sunt câteva pe care cu toții le cunoaștem și pe care le iubim. Vrei să știi care sunt cele mai apreciate vinuri pe care trebuie să le încerci?

Vinuri albe – Chardonnay

Acesta este un vin care se remarcă printr-o corpolență medie, iar strugurii se cultivă în toată lumea, fiind cel mai popular din Statele Unite. De regulă, vinurile Chardonnay de înaltă calitate sunt învechite în butoaie de stejar, iar aromele de fructe precum merele și perele sunt combinate cu arome de citrice și note de condimente și vanilie.

Riesling

Acesta este vinul emblematic al Germaniei, fiind originar de pe valea Rinului. Riesling este la început dulce și acid, dar se echilibrează cu arome de miere și o mineralitate semnificativă, fiind excelent pentru asocierea cu preparate picante din bucătăria asiatică.

Pinot Grigio

Pinot Grigio este un vin alb italian faimos ce poate fi descris ca fiind ușor, sec, răcoritor, cu arome de mere sau pere. Totul depinde de stilul de cultivare pentru că uneori se pot obține unele corpolente, cu arome florale care merită servite alături de preparate pe bază de fructe de mare.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc este un vin alb ușor, sec și răcoritor, cu note de citrice și arome ierboase, iar când se învechește la baricul de stejar se obțin note suplimentare de condimente și vanilie. Acesta strălucește alături de preparate din pui la grătar, legume, fructe de mare și nu numai.

Vinuri roșii – Cabernet Sauvignon

Se spune că soiul de struguri Cabernet Sauvignon a fost descoperit în Franța în secolului al XVII-lea, iar popularitatea sa a crescut rapid. Astăzi este unul dintre cele mai des întâlnite în Statele Unite, în special în valea Napa din California. De regulă se învechește la baricul de stejar francez și se remarcă prin aromele sale de fructe negre și reprezintă partenerul perfect pentru o friptură pe cinste.

Pinot Noir

Acesta este un vin de o corpolență medie, fiind obținut din struguri care înfloresc în climatele reci. Descris adesea ca fiind foarte fructat, Pinot Noir are arome de fructe roșii, în special cireșe, iar finalul este lung și persistent, potrivindu-se cel mai bine cu vânat sălbatic sau carne de vițel.

Syrah

Este un vin roșu îndrăzneț și bogat, cu note de fructe negre, piper și condimente care sunt elementele de bază ale soiului. Stilul australian de Syrah este cunoscut sub numele de Shiraz și este mult mai dulce, fiind chiar asemănător gemului. Atât Syrah, cât și Shiraz sunt fructate, complexe și reprezintă variante de luat în calcul pentru a fi servite alături de preparate din carne.

Merlot

La fel ca multe alte soiuri de struguri, Merlot își are originile în regiunea Bordeaux din Franța și s-a extins rapid către toate colțurile lumii. De multe ori Merlot este chiar confundat cu Cabernet Sauvignon, însă primul dintre acestea este mult mai aromat. Taninurile sunt complexe, iar la învechirea în baricul de stejar se dobândesc note de condimente și vanilie. Se servește, de preferat, lângă burgeri, preparate din carne de miel, rață și nu numai.

Dacă îți dorești să încerci un soi autentic românesc, atunci vinul Busuioaca produs de Crama Budureasca este excelent. Busuioacă din gama Budureasca Premium ne întâmpină cu o culoare roz intensă și cu un parfum discret de zmeură și căpșuni. Prezintă structură, aciditate, un final fructat și poate fi servit ca atare, fie alături de diverse preprate din carne de pui, salate, brânzeturi și nu numai. Descoperă-l chiar acum și lasă-te cucerit!