Drojdie vs praf de copt: care este agentul de crestere potrivit?

Estimated read time 3 min read

Atunci cand vine vorba de coacerea painii, a prajiturilor sau a altor bunatati de patiserie, exista doua ingrediente cheie care joaca un rol esential in obtinerea rezultatelor dorite: drojdia si praful de copt.

Desi scopul lor este acelasi, de a face aluatul sa creasca, acesti agenti de crestere sunt diferiti atat in ceea ce priveste compozitia, cat si modul de utilizare. Continua sa citesti si descopera diferentele dintre drojdie si praf de copt, modurile in care ar trebui folosite si in ce preparate dau cele mai bune rezultate!

Drojdie naturala

Drojdia este un organism viu, obtinut dintr-un amestec de apa si faina ce a fermentat si in care s-au format drojdii. Acestea reactioneaza in contact cu apa si zaharurile, transformandu-le in dioxid de carbon si alcool.

Procesul de fermentatie este responsabil pentru cresterea aluatului si pentru obtinerea texturii pufoase si aerate a produselor de panificatie.

Printre principalele forme de drojdie folosite de catre brutari exista doua tipuri principale: drojdia proaspata si drojdia uscata.

Drojdia proaspata este disponibila sub forma de cuburi si trebuie dizolvata intr-un lichid cald inainte de utilizare. Acest tip de drojdie produce o crestere puternica a aluatului si contribuie la dezvoltarea aromei de paine.

Este foarte important ca drojdia sa fie proaspata, in caz contrar sunt foarte mari sansele sa nu functioneze corespunzator. Drojdia proaspata este ideala pentru paine si pentru aluaturile dospite, precum chiflele, covrigii sau cozonacii.

Pe de alta parte, drojdia uscata este disponibila sub forma de granule fine si nu necesita dizolvare in lichid inainte de utilizare. Aceasta are o durata de depozitare mai lunga decat drojdia proaspata si este mai usor de masurat si utilizat in retete.

Totusi, drojdia uscata poate necesita un timp de activare mai lung, iar rezultatele pot fi mai putin satisfacatoare in comparatie cu varianta proaspata. Acest agent de crestere este recomandat in special pentru aluaturile care necesita o crestere mai rapida.

Praful de copt

Praful de copt este o substanta chimica ce contine bicarbonat de sodiu si un acid, cum ar fi crema tartar sau citrat de sodiu. Atunci cand praful de copt intra in contact cu temperaturile ridicate din cuptor, aceste componente reactioneaza, eliberand dioxid de carbon si determinand cresterea aluatului.

Praful de copt este ideal pentru preparatele care nu necesita un timp de fermentatie si in care aroma specifica a drojdiei nu este esentiala, cum ar fi prajiturile, briosele sau clatitele.

Este important de mentionat ca praful de copt nu trebuie confundat cu bicarbonatul de sodiu, care actioneaza similar, dar nu contine acid si nu va avea o crestere adecvata in majoritatea retetelor.

Cand vine vorba de utilizarea agentului de crestere potrivit, este esential sa respecti indicatiile din reteta. In majoaritatea cazurilor este specificat clar daca trebuie utilizata drojdie proaspata sau uscata, precum si cantitatea corecta. In general, praful de copt se foloseste in proportie de aproximativ un sfert de lingurita la 1 cana de faina, in timp ce cantitatea de drojdie poate varia in functie de reteta si de tipul folosit.

Este important sa respecti aceste indicatii, deoarece utilizarea agnetilor de crestere poate duce la rezultate nedorite, cum ar fi aluaturi care nu se ridica sau produse care sunt dense si neaerate.

Daca esti in cautarea unui furnizor de drojdii ce da intotdeauna rezultatele scontate, Lesaffre Romania este distribuitorul de agenti de creste de care ai nevoie. Produse de calitate cu rezultate garantate!