Avantajele utilizării buteliei de argon în industrie și în viața de zi cu zi

Estimated read time 6 min read

Argonul face parte din atmosfera Terrei, proporţia sa procentuală este de 0.93%. Este un gaz nobil, un gaz rar, are stabilitate chimică mare, reactivitate scăzută, deci este util în viaţa de zi cu zi şi în industrie. Dincolo de industrie şi procese industriale, argonul poate fi folosit pe post de conservant, la echipamente de laborator, în medicină şi la iluminare. În articolul de astăzi vom discuta despre butelie argon și beneficiile acesteia în diferite situații.

De ce să alegi o butelie argon?

De regulă găsim argonul stocat în butelii pentru gaze comprimate, destinate transportului, stocării şi distribuţiei acestui gaz. Dacă discutăm strict despre butelia de argon, aceasta este un recipient sub presiune din oţel sau aluminiu, unde este stocat argonul lichid sau gazos. 

Argonul nu are miros, culoare, este inert, este excelent pentru sudură şi tăiere în industrie, sudură cu arc electric, cu gaz, GMAW, sudură cu arc electric cu electrod de tungsten în atmosferă de argon, GTAW, se protejează metalul topit de reacţia cu oxigenul şi azotul.

Industria electronică poate să se folosească de argon, îl vedem în procesul de fabricaţie a dispozitivelor electronice, tuburi cu gaz, becuri cu halogen, lămpi fluorescente, se creează mediul inert şi se previne uşor oxidarea componentelor.

În laborator argonul este bun în analize spectroscopice, alimentează dispozitivele care necesită un mediu inert. Spectometrele de masă, spectrofotometrele cu plasmă cuplată inductiv ar avea nevoie de argon sub formă de gaz purtător pentru generarea de plasme în care să fie ionizate şi analizate mostrele.

Argonul lichid în medicină se foloseşte în chirurgie pentru răcirea ţesuturilor, pentru producerea de îngheţare locală, este foarte bun în ablaţie cu radiofrecvenţă, în criochirurgie.

Butelii argon de calitate superioară pentru sudură precisă și aplicații tehnice

Beneficii ale folosirii buteliilor de argon şi argonului în industrie

Care sunt avantajele oferite de o butelie argon în industrie?

În sudură oferă protecţie

Se foloseşte destul de des la tăierea metalelor, în sudură, nu se contaminează metalul topit, oxidarea nu apare atât de repede. Sudurile sunt mai rezistente, de înaltă calitate, se reduce riscul de porozitate sau defectele mecanice.

Un bun izolator termic

Argoul are conductivitate termică scăzută, se poate folosi în industria sticlei şi în producţia de panouri izolante termice. Cu buteliile de argon se pot umple camerele izolante, se reduc pierderile de căldură şi creşte eficienţa energetică.

Folosirea în iluminare eficientă

Argonul în găsim în multe becuri cu gaz, cele cu halogen, se creează un efect luminos uniform şi se previne degradarea filamentului de tungsten. Lumina este mai albă, mai puternică, calitatea iluminatului în mediu este îmbunătăţită.

Eficienţa în îngheţarea şi distrugerea ţesuturilor anormale şi canceroase

Argonul şi buteliile de argon sunt frecvent folosite în electrocoagulare, în chirurgie specială, argonul poate fi sub formă gazoasă şi lichidă. S-a dovedit deja că eficienţa sa în medicină şi în chirurgie este foarte mare şi are potenţial uriaş în salvarea vieţilor pacienţilor cu boli grave.

Detectoare de gaz mai eficiente

Găsim argon în detectoare de gaz, în detectoare de particule. Industria chimică are de câştigat de pe urma folosirii gazului inert şi buteliilor ce conţin acest gaz, dar şi cercetarea ştiinţifică şi monitorizarea mediului.

Aplicaţii în industria alimentară

Argonul şi buteliile de argon previn oxidarea şi deteriorarea alimentelor. Se introduce argon din butelii în ambalaje alimentare pentru a avea o atmosferă inertă, prospeţimea este păstrată mai mult, se extinde şi durata de valabilitate a produselor.

Laser mai puternic

În industria prelucrătoare a materialelor şi în cercetare ştiinţifică, medicină, argonul se foloseşte în lasere cu gaz pentru generarea de fascicule de lumină coerentă, dar și într-o butelie gaz preț mic folosită pentru diferite activități. Laserul obţinut este mult mai eficient şi este mai stabil, lumina să este una pe care te poţi baza oricând.

Izolator în geamuri

Are conductivitate scăzută, avem locuinţe mai răcoroase, dacă avem geamuri duble şi cu argon între ele căldură este menţinută mai bine în interior. Se reduce mult şi condensul de pe geamuri, este evitată coroziunea.

Care sunt avantajele utilizării buteliei de argon în viaţa de zi cu zi?

La fel ca şi în industrie, şi în viaţa de zi cu zi o butelie argon ajută la crearea unei atmosfere inerte în recipientele de stocare a alimentelor. Este prevenită oxidarea, dezvoltarea bacteriilor, alimentele se menţin mai proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp.

Şi păstrarea vinului va fi mai eficientă, se protejează vinurile deschise de oxidare. Se pulverizează argon într-o sticlă de vin deschisă şi se menţine aroma şi gustul pentru mai mult timp.

Dacă eşti pasionat de sudură poţi să foloseşti butelia de argon pentru sudură cu arc electric acasă, este protejat metalul topit împotriva contaminării, poţi să îţi pui în practică cele mai interesante proiecte DIY, sudura este solidă şi de înaltă calitate. În plus, preț încărcare butelie argon este mult mai avantajos.

Iluminat şi manipulare corectă

Becurile cu halogen şi altele care necesită argon vor oferi lumina mai bună, mai uniformă, mai albă, pentru un plus de confort acasă. Experimentele ştiinţifice pot să prindă viaţă dacă ai o butelie argon pe lângă tine. Se creează atmosfere controlate sau procese specifice din domeniul chimiei mult mai uşor şi în siguranţă.

Atenţie mare cum manipulaţi buteliile de argon mai ales acasă pentru că s-ar putea ajunge uşor la accidente nedorite şi la rănire. Citiţi, faceţi documentare înainte de a folosi argon, testaţi şi verificaţi buteliile, cumpăraţi doar de la companii autorizate şi evitaţi folosirea neconformă a gazului şi a buteliei sub presiune.

Luaţi toate măsurile de siguranţă şi în industrie, şi acasă, pentru că discutăm totuşi despre un gaz sub presiune şi de o butelie cu potenţial mare de explozie dacă nu este manevrată corect. Atât timp cât există atenţie şi folosire doar în scopuri precise şi foarte atent alese nu se va întâmpla nimic şi buteliile de argon îşi vor dovedi mereu utilitatea.