Cuptoare profesionale patiserie, secretul afacerilor de succes

Estimated read time 5 min read

De câte ori nu ai ajuns într-o patiserie şi ai fost uimit de diversitatea sortimentelor şi dulciurilor prezentate şi vândute şi de calitatea lor. Nimic din ce vezi în vitrine nu ar fi posibil fără cuptoare profesionale patiserie. Spre deosebire de cuptoarele de acasă sau de cele din restaurante, cele din patiserii sunt mult mai complexe şi au fost produse special pentru acest tip de afacere. Au temperaturi ajustabile, loc suficient pentru a pregăti cele mai delicioase dulciuri şi foietaje, dar şi sisteme de protecţie şi de monitorizare pentru a preîntâmpina orice fel de accidente nedorite şi pierderea mărfii ce urmează a fi vândute.

Cuptoarele profesionale din patiserii sunt mari ca dimensiuni, au forme diferite, în funcţie de ce fel de dulciuri vei pregăti la ele. Se operează uşor, sunt intuitive la capitolul interacţiune cu respectivul cuptor, rezistente, din materiale de calitate, uşor de întreţinut şi de curăţat. Eficienţa energetică este garantată, unele modele au şi sisteme ce permit încălzirea rapidă la temperaturi mari dacă este nevoie de aşa ceva pentru anumite tipuri de preparate. Mai nou avem pe piaţa cuptoare pentru patiserii care combină căldură, temperatură ridicată atinsă rapid cu puterea aburilor.

Trei moduri are un cuptor de ultimă generaţie pentru patiserie: modul convecţie, cu aer cald circulant, ideal pentru produse patiserie şi pâine, produse din pâine, modul abur orice produs de patiserie care are nevoie de vapori de apă şi abur ca să se facă mai bine, modul obişnuit. Umiditatea este reglabilă de multe ori de la 0 la 100% când se combină cele două moduri de bază. Cele mai multe cuptoare profesionale patiserie din prezent sunt unele care combina mereu cele două caracteristici şi seamănă cu un cuptor cu microunde combinat cu un cuptor tradiţional. Aroma, culorile, calitatea preparatelor de patiserie vor fi conservate perfect.

Beneficiile oferite de cuptoare profesionale patiserie

Care sunt avantajele cuptoarelor profesionale patiserie pentru patronii afacerilor?

  • Timpi de gătire mai scurţi – obţii mai rapid produsele de care ai nevoie, onorezi cu succes toate comenzile la timp, iar dacă ai şi cuptoare cu aer cald găteşti cu 25% mai rapid decât la cuptoarele tradiţionale;
  • Se pot seta temperaturi mai joase oricând ca să mimezi procesul de gătire „lentă” – dacă ai nevoie de temperaturi uşor de ajustat şi de folosit şi la preparate de patiserie mai pretenţioase cuptoarele moderne profesionale îţi vor fi de mare ajutor;
  • Coacerea este uniformă mereu – aerul circulă constant dacă ai cuptoare moderne pentru patiserie, ai mereu cele mai bune produse fără fie arse sau nefăcute, nepătrunse. Oferi calitate şi te bazezi pe coacere de fiecare dată, fără să fie nevoie să intervii în vreun fel;
  • Eficienţă energetică garantată – se poate găti excelent şi la temperaturi mai mici;
  • Ventilatoare încorporate – aerul este recirculat în tot cuptorul, căldura este distribuită mereu uniform fără să faci ceva anume;
  • Se folosesc tehnologii de top – ai la îndemână cele mai bune tehnologii de pe piaţă şi poţi obţine produse de patiserie de calitate superioară care îi vor satisface chiar şi pe cei mai pretenţioşi clienţi;
  • Funcţii speciale pentru coacere cât mai simplă – de la umidificare la convecţie cu aburi, toate funcţiile de care ai avea nevoie le găseşti într-un singur dispozitiv. Faci şi economie pentru că nu mai eşti nevoit să cumperi şi alte dispozitive pentru pregătirea produselor de patiserie;

Funcţii importante şi alte beneficii cuptoare profesionale patiserie

  • Capacitate mare – de obicei aceste cuptoare profesionale patiserie şi HoReCa îţi permit să coci rapid cantităţi mari de produse la interior şi vei termina mult mai rapid tot ce ai de făcut;
  • Ai şi timer inclus – nu greşeşti niciodată timpii de coacere indiferent ce produse de patiserie ai de copt pentru clienţii tăi;
  • Funcţionalitate flexibilă – găteşti mai multe tipuri de preparate de patiserie în acelaşi timp;
  • Faci şi economie de spaţiu – multe modele sunt compacte şi foarte uşor de poziţionat în orice bucătărie profesionistă din patiseriile moderne. Plus că poţi să le pui într-un colţ sau chiar în mijlocul bucătăriei tale din patiserie în aşa fel încât să ai control total asupra a ceea ce se întâmplă înăuntrul lor.

Şi dacă tot am amintit de funcţiile cuptoarele profesionale la capitolul avantaje ar fi bine să le cunoşti înainte de a te decide asupra unui model de cuptor:

  • Funcţie coacere – o vei folosi mereu având în vedere că te vei ocupa de pregătirea de produse de patiserie delicioase pentru mai mulţi clienţi şi vei avea cantităţi mari de copt mai tot timpul;
  • Funcţia de încălzire – uneori ai nevoie să încălzeşti preparate patiserie sau să pregăteşti alte ingrediente care nu au nevoie de temperaturi prea mari;
  • Funcţia grill – o vei găsi la anumite cuptoare profesionale patiserie care ar putea să meargă folosite şi în patiserie;
  • Funcţie setare timp predefinit gătire şi închidere program;
  • Funcţie gătire cu abur;
  • Funcţie rumenire – îți va fi utilă mereu dacă ai nevoie de o rumenire finală la mai multe preparate de top din oferta ta de produse de patiserie. Multe cuptoare pornesc doar elementul de încălzire inferior şi rezultatele obţinute sunt perfecte de fiecare dată.