Trei sfaturi pentru a trece sesiunea cu brio

Estimated read time 3 min read

Poate că ești student în anul 1, un așa zis boboc. Poate că ești de câteva semestre la Universitate, ori poate că ești în ultimul an de studii. În oricare dintre cazuri, știi bine că sesiunea de examene este cea mai stresantă perioadă a anului (de două ori pe an! – minim). Cu siguranță că în timp îți vei dezvolta sau ți-ai creat deja propriul stil de a trece prin sesiune cu rezultate cel puțin acceptabile. Dacă ești novice în ale facultății ori dacă știi deja destul de multe despre sesiuni, dar crezi că e mereu loc de îmbunătățiri, acest articol este potrivit pentru tine, deoarece va prezenta trei sfaturi de gestionare a sesiunii.

Cum să treci de sesiune fără prea mari probleme

Ce alt sfat poate fi mai bun decât activitatea fizică. Sportul și mișcarea oxigenează creierul și cresc secreția de endorfine, care la rândul lor te fac să te simți mai energic (ceea ce cu siguranță nu strică în sesiune). De asemenea, sportul crește (în majoritatea cazurilor) stima de sine. Dar cum poți face mișcare în timpul sesiunii, când abia ai timp să respiri? Bună întrebare – răspunsul este: nu e obligatoriu să faci sport în sensul de a frecventa sala de fitness. Orice tip de mișcare și într-o cantitate cât mai mare e indicată. Astfel, îți faci un bine dacă alegi să mergi până la cantină să mănânci în loc să îți rogi colegul de cameră “să îți aducă și ție, că îi dai tu banii”. La fel de bine faci și dacă alegi scările în detrimentul liftului.

O altă modalitate de a trece mai ușor prin sesiune este să îți organizezi bine materialele de învățat. Deseori multe resurse cognitive sunt consumate în procesul de identificare a informației relevante sau de rememorare a unor pasaje deja parcurse. De asemenea, pierderea unor materiale importante este extrem de stresantă. Pentru aceste probleme există soluții foarte specifice. Dacă ai probleme cu pierderea materialelor, poți achiziționa bibliorafturi de la Biroticienii, în care să ții hârtiile și manualele cele mai importante. Dacă te pierzi în rândurile aproape indescifrabile de informație, poți folosi markere și highlightere.

Dacă totuși sursa ta de stres e teama că nu vei reuși sau standardele prea ridicate care de fapt te blochează din a face orice fel de progres, soluția pe care o cauți poate fi un umăr pe care să plângi până mintea ta “se deblochează” și răspunsurile problemelor par că au fost mereu sub nasul tău. Umărul acesta poate fi al colegului de cameră, al prietenului cel mai bun, al partenerului .. nu contează prea mult atât timp cât e o persoană în care ai încredere. Această discuție a problemelor ce par incomensurabile poate fi reciprocă, astfel încât să vă destresați verbal pe rând, unul celuilalt.

În final, e important de reținut că fiecare își finisează în timp metode de gestionare a stresului din sesiune. Fie că alegi să urmezi aceste sfaturi, fie că alegi propria ta cale, e important să știi că dacă ai suficient de multă răbdare, soluțiile pentru orice problemă legată de sesiune se vor arăta la urma urmei.

Sursa foto: pexels.com