Copiii din ziua de astăzi, încă de la vârste fragede, devin tot mai obsedați de ecranele telefoanelor, tabletelor și ale televizoarelor. Fie că se joacă, urmăresc diverse clipuri video amuzante, interacționează cu alții de vârsta lor pe rețelele sociale sau vizionează desene animate și filme, ecranele au ajuns să fie o constantă a vieții lor cotidiene. Însă, linia dintre suficient și prea mult în ceea ce privește acest subiect este destul de subțire, iar așa numita „vrajă a ecranului” este o chestiune cât se poate de reală și, dacă nu este gestionată corect, poate avea, pe termen mediu și lung, efecte nocive în dezvoltarea psihică și socială a copilului.
Dar ce alternative sunt pentru a-l ține, măcar pentru o perioadă scurtă, departe de lumea virtuală? Ei bine, ele sunt mai multe, însă una dintre cele mai eficiente, care a bucurat și adulții în tinerețe, este colecționarea! Fie că a fost vorba de timbre, monede, benzi desenate sau jucării, fiecare colecție la care au muncit cu multă pasiune, le-a fascinat copilăria și i-a făcut mai responsabili.
Iată 4 motive pentru care colecționarea este o activitate educațional-recreațională foarte eficientă pentru copii, cu beneficii importante pentru personalitatea și evoluția lor ca adolescenți:
- Fac cunoștință cu lumea reală. Pentru copiii obișnuiți cu ecranele, o ieșire din paradigma virtualului, unde totul este posibil, este foarte benefică! Aceștia descoperă că se pot distra și altfel, făcând lucruri palpabile, foarte interesante. De asemenea, o colecție îi responsabilizează și îi face mai atenți la lucrurile simple, chiar banale, care în lumea virtuală trec neobservate.
- Își dezvoltă concentrarea. Principala problemă de care se plâng părinții e cea legată de slaba sau chiar lipsa capacității de concentrare a copiilor lor. Atunci când încep să colecționeze, copiii se concentrează foarte mult pe obiectele deținute și își concep strategii de completare și schimburi cu alți colecționari.
- Le crește capacitatea de memorare. Când au o colecție, de orice fel, copiii au o putere extraordinară de a memora piesele deținute, astfel încât aceștia știu exact ce piese au și ce le lipsește. De exemplu, elementele grafice, cum sunt benzile desenate sau seriile de povești și povestiri, sunt recomandate de psihologii pediatri în dezvoltarea inteligenței și a capacității de reținere și memorare. Dacă vrei să-ți ajuți copilul să intre în lumea fascinantă a colecțiilor, vezi aici benzi desenate non ficțiune la prețuri avantajoase de pe site-ul Books-express.ro.
- Trec mai ușor peste timiditate. Micii colecționari devin mult mai sociabili cu alți copii atunci când trebuie să facă schimb de piese sau sunt puși în situația de a-și dezvălui colecția de către aceștia. Astfel se înfiripă prietenii frumoase, care pot dăinui peste ani.
În concluzie, dacă toate argumentele prezentate mai sus te-au convins de utilitatea unei astfel de metode, vorbește cu cel mic și vezi ce părere are. Lasă-l să decidă ce anume i-ar plăcea să colecționeze, în funcție de hobby-urile și pasiunile pe care le are. Dacă nu știe încă, începeți cu un anumit domeniu și vezi ce se întâmplă. Ideea e că totul trebuie să decurgă natural, firesc și fără presiune.
Sursa foto: Unsplash.com