4 pasi pe care trebuie sa-i bifezi inainte sa-ti dai DEMISIA.

Estimated read time 4 min read

Dupa anii de pandemie care au adus schimbari importante pe piata muncii, dar si in mentalitatea angajatilor, am asistat la un val de demisii. Angajatii au inceput sa nu mai fie multumiti de conditiile de munca impuse, de salarii si au pornit in cautarea altor oportunitati profesionale. Pana aici, nimic rau. Numai ca, inainte de a-ti da demisia este recomandat sa te asiguri ca decizia va fi una benefica pentru tine, nu doar o reactie de moment.

Pentru unii dintre noi, demisia de la locul de munca este o decizie greu de luat. Sunt situatii in care cel mai bine este sa iti schimbi locul de munca, daca iti doresti sa evoluezi: daca salariul nu iti satisface nevoile financiare, mediul de lucru a devenit toxic, resimti plafonare sau epuizare. In aceste conditii, nu mai vorbim de dorinta de stabilitate, ci de tendinta de a tine cu dintii de o functie care pe termen lung iti va afecta intreaga cariera.

Pe de alta parte, sunt si situatii in care nu este recomandat sa te grabesti sa semnezi demisia: un conflict cu un coleg, o nemultumire de moment, un proiect in care nu te potrivesti, o perioada tensionata. In aceste conditii, ideal ar fi sa discuti cu cei implicati si sa cauti solutii, nu sa renunti. Totusi, daca te-ai hotarat sa-ti dai demisia, iti prezentam patru pasi pe care este bine sa-i bifezi inainte de a renunta la job:

  1. Analiza personala

Fa o analiza a situatiei tale: in ce moment al carierei esti, ce castiguri ai, care este raportul munca-venituri, cum se prezinta echilibrul viata personala-viata profesionala, ce economii ai pus deoparte. Este foarte important sa ai aceste date clare. Demisia si schimbarea jobului nu aduce intotdeauna o situatie mai buna. Poate tintesti un job mai bine platit, dar ia in calcul si sacrificiile pe care trebuie sa le faci. Totodata, nu te grabi sa renunti la jobul actual fara o plasa de siguranta (economii, o alta oferta profesionala). Un sondaj recent realizat de Harris Insights and Analytics arata ca din cei 2.000 de respondenti, 70% dintre ei au declarat ca le-a fost mai greu sa isi gaseasca un loc de munca mai bun decat au anticipat inainte de a isi da demisia.

  1. Analizeaza piata muncii

Inainte sa renunti la jobul din prezent, verifica ofertele din piata. Fa-ti conturi pe platformele de recrutare si analizeaza anunturi postate, conditiile de munca si salarizare, oportunitatile si cerintele. Citeste rubricile cu locuri de munca din presa locala. Totodata, exista forumuri unde angajatii discuta deschis despre locul de munca. De acolo poti afla detalii importante despre joburi spre care vrei sa te indrepti. Este o varianta sigura pentru a nu cadea in mirajului jobului mult visat, iar apoi realitatea sa nu te multumeasca, ba chiar sa resimti frustrare ca ai renuntat la locul de munca vechi. Fa-ti o lista cu variante de job, cu locuri de munca disponibile.

  1. Discuta cu angajatorul

Daca iei in calcul demisia pentru ca ai anumite nemultumiri, este indicat sa incerci si o discutie cu angajatorul inainte de a face acest pas. O eventuala negociere a salariului s-ar putea sa se incheie favorabil pentru tine si sa nu mai fie nevoie sa pleci. Este o varianta eleganta sa comunici deschis cu sefii despre situatia in care te regasesti. Daca nu este loc de negociere, anunta politicos faptul ca ai decis sa pornesti pe un alt drum profesional.

  1. Testeaza terenul

Daca anterior am amintit de “prospectarea pietei muncii”, un sfat important este sa mergi la cateva interviuri inainte de a renunta la jobul actual. Asa vei fi la curent cu cerintele actuale, vei afla detalii despre jobul pe care ti-l doresti in viitor si trecerea va fi mai lenta. O plasa de siguranta poate fi si o oferta pe care ai discutat-o deja la un interviu. Asa vei avea certitudinea ca daca iti dai demisia nu vei ramane somer o perioada.